Doporučujeme

HOTELHOUSE.cz

 

Portál o hotelech, pensionech a spa resortech...

Letenky, tipy na cestování, golfová hřiště, restaurace, bary, kavárny a vinárny.

image_16977

Typické i netypické párování chutí – jak si dokonale vychutnat kávu?

Kávu mají jedni z nás spojenou s probouzením, druzí zase s pracovní pauzou, další pak s poobědovým dezertem. Jen málokdo však přemýšlí nad jejím správným párováním s jídlem. Přitom právě ve vhodné kombinaci všechny její chutě a drobné nuance vyniknou nejlépe. Jak všechno zharmonizovat, aby byl zážitek opravdu dokonalý?

Sto káv, sto chutí

Podobně jako u vína i v tomto případě existují rozmanité druhy zrnkové kávy, které poskytují takřka nekonečnou škálu chutí a vůní – od sladkých ovocných, čokoládových, medových přes květinové až po jemně kořeněné. Ačkoli se kvůli tomu může zdát kombinování složité a spletité, ve skutečnosti to chce jen trochu cviku. Při párování se můžete vydat dvěma cestami – buď najdete chutě, které si vzájemně odpovídají, nebo vás naopak lákají kontrasty, které vykouzlí něco zcela nového a originálního. Pracovat musíte nejen s ingrediencemi pokrmů, ale i s jejich teplotou a texturou.

Sladké pokrmy

Lahodný kofeinový nápoj si většinou dopřáváme ke sladkým pokrmům, jako jsou zákusky, koláče, cukroví nebo dorty, běžně se pak ke kávě servírují sušenky. Skvěle chutná i se sladkým pečivem, croissanty, koblihami či muffiny. Doslova plesat pak budou vaše mlsné jazýčky při souznění kávy s čokoládou. K té tmavé se hodí brazilská či etiopská, k mléčné zase kolumbijská. Vedle nešlápnete ani s palačinkami, které si skvěle rozumí s espressem a nápoji z něj vyrobenými – od cappuccina přes macchiato až po café latte.

Sýry

Podobně jako víno nebo pivo, i káva se dobře kombinuje se sýry. Ačkoli by většinu z nás toto spojení nenapadlo, vězte, že třeba ve Finsku je nápoj Kaffeost, kdy se kousky sýra zalévají horkou čerstvou kávou, velice oblíbený a populární. Abyste si ale pochutnali, musíte vsadit na opravdu kvalitní sýry. Jemné krémové jako ricotta se hodí ke kávám s vysokou kyselostí, modré a kozí pak vyniknou u těch se střední kyselostí a sýry typu cheddar zase rozehrají symfonii chutí při nízké kyselosti. Tak najdete odvahu netypické kombinace vyzkoušet?

 

Zdroj foto: Pixabay.com

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

KNIHY

Generální partneři portálu:

 

 

 

 

 

 

Partneři portálu:

  

         

 

      

Další portály mediální skupiny HMG:

      

     CELEBRITYHOUSE.cz

PORTÁLY HMG :

www.carshouse.cz    www.menhouse.cz  www.womenhouse.cz  www.luxuryhouse.cz

www.gastrohouse.cz  www.celebrityhouse.cz  www.cinemahouse.cz  www.househouse.cz

www.kidshouse.cz   www.bookhouse.cz   www.hotelhouse.cz 

www.nicemagazine.cz  www.homemagazine.cz   www.golfmagazine.cz  www.letniservis.cz

 www.inspirovanikrasou.cz  www.sefredaktorzavolantem.cz   www.rozhovoryzavolantem.cz

www.watchhouse.cz  www.luxusniplaze.cz  www.luxurymagazine.cz

www.snehovyservis.cz  www.podcasthouse.cz  www.menhouseman.cz

www.nejlepsikavarny.cz  www.onlyfashion.cz   www.prazskeprikopy.cz  www.bydletestylove.cz 

www.HMGmagazine.cz  

TOPlist